Samantha PARK

Aug 25

archatlas:

Réflexions Faites Romain Trystram

Aug 25

archatlas:

Aspen Art Museum Shigeru Ban Architects 

The design of the 30,000 SF ‘kunstalle’ is based on five critical design elements:

  1. The Grand Staircase - The space of the staircase mediates between the screen and the interior. It provides exterior access to the public roof and interior access to all gallery levels. Mobile art platforms inhabit the exterior stair, bringing a gallery space to the outside.
  2. The “Moving Room” - Also known as the Glass Reception Elevator. The large, transparent elevator, will animate the northeast corner of the museum. Visitors will be able to ascend to the roof from the entry, to experience a slow, unfolding, focused mountain view at the rooftop. The rooftop space will be the only public rooftop in Aspen.
  3. The Wooden Roof Structure - The innovative triangular wooden roof structure covers the interior space of the roof. The remainder of the roof is open to a terrace. The structure gives a depth and beauty to the interior of the ceiling.
  4. The Wooden Screen - The wooden screen shades the building on the two main facades. It creates the signature for the building and reveals the structure and gallery spaces beyond. Light coming through the openings in the screen cast beautiful shadows on the main museum stairs, corridor and entry spaces.
  5. The “Walkable” Skylights on the Rooftop Sculpture Garden - Skylights on the roof and terrace surface will bring light to the gallery below. Upper roof skylights bring light down to these lower skylights.”

Aug 25

fiore-rosso:

Ortner & Ortner Baukunst
Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien
Vienna, Austria

Aug 25

archatlas:

Reflections from Above Donna Dotan

Aug 25

the-gasoline-station:

Residential building complex at the Gasometer Wien, Vienna Austria

by Francisco Lopez

Aug 25

the-gasoline-station:

Torre Telefonica Barcelona

by Francisco Lopez

Aug 25

archatlas:

Long Museum (West Bund) Atelier Deshaus

"The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure. With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure. As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint. Such structure cannot only shield the human body in conformation but visually echoes with the Coal-Hopper-Unloading-Bridge at the wharf. Moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well. The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space."

Aug 25

archatlas:

Daiwa Ubiquitous Computing Research Building Kengo Kuma & Associates

Aug 25

thekhooll:

Zacatitos 04 Campos Leckie Studio

"This project is an exploration of the modernist pavilion in an extreme desert context. The site is a west-facing rocky knoll with distant views of a volcanic mountain ridge to the west and the Sea of Cortez to the south. The organization of the architectural program is used to create a passive solar response to the constraints of a challenging site and modest construction budget."

(Source: archatlas)

Aug 25

the-gasoline-station:

Casa Centinela

by WMR Arquitectos

(Source: wmrarq.cl)

Aug 25

the-gasoline-station:

White Cave

Architect: Takuro Yamamoto

Location/Year: Kanazawa, Japan / 2013

(Source: subtilitas)

Aug 25

the-gasoline-station:

ISM hut

Architects: International Royal Architecture

Location/Year: Isumi, Japan / 2012

Photos: Nobuaki Nakagawa

(Source: subtilitas)

Aug 25

cjwho:

Conversion of a Chapel in Bern, Switzerland by Morscher Architects | via

In the former Luke Chapel – built in 1924 as a Bernese district church in the Art Deco style and completely disfigured in the 70s – are now built 2 new homes. In order to keep the floor free of supports and receive the light oft he generous church window, the upper apartment was hanged as a concrete box in the two-storey former church.

The once closed south facade could now be opened with generous sash windows and cantilevered balconies to the quarters and to the garden.

Both apartments were equipped with a simple Minergie ventilation, which is perfectly integrated in the interface between living and sleeping spaces and fresh air is introduced by linear diffusers. Where previously the pastor preached at the altar and where the organist played hymns, is now the kitchen – food is cooked and cheerful children’s laughter rings out.

Photography: Dominique Uldry

CJWHO: facebook | instagram | twitter | pinterest | subscribe

Aug 25

stockenhuber:

CASE STUDY No. 057
SIDE TABLE DESIGN
kidney-table-design transformed into a more suitable and contemporary fitting design for the 21st century.

Material: Cottonwood
Project: Product Design, 3D Model, Rendering
Status: Presentation, Construction, Layout
Design Studio: Stockenhuber Design
Ind. Designer, 3D Artist: D. Stockenhuber

Aug 25

thekhooll:

Nature Concert Hall Didzis Jaunzems Architecture

"Pavilion / stage for “Nature Concert Hall” is designed as an art object that unifies all main atmosphere making components of the event – space, light, video and music. Under the roof of the pavilion is a place for academic symphonic chamber orchestra of 20 people and Nature Concert Hall music band. The elevations of the pavilion serves as a screen for video and light projections. Architectural volumes are referring to existing elements in the nature. The structure of the pavilion is made in a way to reduce the amount of points touching the protected biotope meadow."

(Source: archatlas)